Thursday, September 26, 2013

Petua Hilangkan Hamis Kambing


Assalammualaikum semua..

Hari ini Mama ingin berkongsi petua untuk menghilangkan bau hamis pada kambing, Mama tau pasti ada pengemar kambing yang memang excited bila dengar KAMBING. Mama ni takdelah terkategori sebagai pengemar tegar tapi boleh layanz la jugak. Bila teringin nak makan gulai kambing mesti Mama pi ajak en abg pi kedai mamak.. pekena kari kambing dan roti canai, sepinggan kecik tu harga dalam RM6.00.. 

Baru-baru ni en abg beli daging kambing dan suruh Mama masak, Mama memang tak pernah masak kambing lagi kan pula tak tau macam mana nak hilangkan bau kambing yang semerbak harum tu. Pelbagai cara Mama buat tuk cover bau tu Mula tu mama ingat boleh la hilang bau dengan rebus daging bersama limau, segala jenis bawang, serai bagai tapi hahah setelah lama mengelegak bau semerbak tu naik buat Mama rimas dan akhirnya berjaya juga setelah bertanya en google yang amat perihatin ni acehhh cehh cehh

Rupa-rupanya untuk menghilangkan bau hamis ada cara yang mudah dah ternyata berkesan.. hanya lumurkan daging dengan tepung gandum... perap lama sikit paling sekejab pun 1/2 jam pastu basuh bersih than lumur pulak ngan asam limau tak kira la limau apa pun asalkan limau heheh..

Mama tak sempat nak ambil gambar mungkin lain kali mama ambil gambar utk bagi view yang lebih jelas cara2 nak hilangkan bau hamis ni yer...

Daging kambing tu Mama masak ikut suka hati guna bahan2 yang ada di dapur hihi n di gabung pula dengan nasi minyak ala Mama n Coslow..

ni Resepi nasi minyak
3 cawan beras basmathi - mama guna yang panjang2 gitu
3 sudu besar minyak sapi - guna GHEE
3 ulas bawang putih - kasik halus
3 ulas bawang kecik - kasik halus
1 labu bawang besar - cincang kasar
1 inci halia - ketuk2 sikit
kismis - ikut suka
4 rempah yang sekawan tu - satu kayu manis, satu bunga lawang, 4 bunga cengkih, 4 buah pelaga

caranya;
-basuh beras rendam kejab 30minit pun okay
-panaskan kuali masukan GHEE bila GHEE dah panas masuk 4 rempah sekawan tu, n bahan2 lain kecuali beras sampailah dia naik bau.....
-bila semua dah sebati masukan pulak beras yang dah ditos kering.. kacau rata dengan api yg pelahan (tujuan nya tuk dapatkan nasi yang butir2 satu2 tu..)
-kemudian masak macam biasa kat rice cooker masukan 3 cawan setengah air (tambah garam bagi tambah rasa kalau dak tawar je la alamatnyer...) nak bagi wangi masukan daun salam dan juga daun pandan...

Resepi Coslow
Kobis
Carrot
Mayoniss
Sedikit Garam
Sedikit Peran Lemon
Sedikit Gula
semua bahan ni ikut suka korang la nak letak banyak mana... taraaaa dah siap.... resepi gulai kambing biarlah rasia heheh

No comments:

Post a Comment